Despre producator – Zwilling, grup German fondat in anul 1731 la 13 iunie sub zodia gemenilor ceea ce a facut ca Peter Henckels (iscusit fabricant de cutite) sa inregistreze la acesta data simbolul gemenilor ca marca a Breslei Mesterilor Cutitari din Solingen.. Zwiling este recunoscut drept unul dintre cei mai mari producatori mondiali de cutite de foarte buna calitate. Cutitele Zwilling sunt fabricate dupa tehnologii proprietare permanent inbunatatite dea lungul a 270 de ani de istorie. Cele mai importante caracteristici ale otelului utilizat sunt rezistenta la coroziune si duritatea, derivate din compozitia chimica corespunzatoare si din metoda de calire folosite ulterior. Zwilling adezvoltat in acest domeniu tehnologii proprii, culminand cu crearea procesului de „calire la gheata”, patentat in 1939 denumit si tehnologia Friodur. De-a lungul a mai bine de 270 de ani de existanta grupul Zwilling a incorporat alte companii renumite, care au adus fiecare know-how si plus de valoare intr-un domeniu de mare interes.
Caracteristici produs – Din multitudinea de modele si game de modele eu am optat pentru gama Zwilling Pro, cu ale sale cutite bine echilibrare in ceea ce priveste centrul de greutate intre lama si maner. Deasemenea la acesta gama intalnim o forma a lamei cutitului foarte eficienta, montata in manere ergonomice cu un design retro specific anilor ’60 – ’70. Cutitele sunt fabricate din otel special , inoxidabil, de cea mai buna caliate. Gama include 6 tipuri de cutite, si anume:
Cutit de decojit – lama de 10 cm
Cutit pentru paine cu lama zimtata – lama de 13 cm sau 20 cm.
Cutit de feliat – lama de 16 cm sau 20 cm
Cutit de fileuri – lama de 18 cm sau 12 cm
Cutit bucatarului – lama de 16 cm
Cutitul Santoku – lama de 14 cm sau 18 cm
Eu am optat pentru trei din aceste cutite, le puteti vedea in imaginile de mai jos.
Alte amanunte – Achizitionate de la magazinul KitchenShop (AFI Cotroceni)
Cutitul de paine zimtat, lama 20 cm – 330 lei
Cutitul de feliat, lama 20 cm – 330 lei
Cutitul pentru fileuri, lama de 12 cm – 239 lei
Opinia mea – Din cele 6 tipuri de cutite propuse de Zwilling in cadrul seriei Pro, eu am achizitionat numai 3, pe cel de paine (20 cm), feliat (20 cm) si pentru fileuri (12 cm). Dupa opinia mea, cel pentru feliat (lama scurta de 12 cm), il poate suplinii pe cel pentru decojit (cel dedicat pentru decojire, cred ca are lama prea lata) iar cutitul de feliat – lama 20 cm, cred ca poate tine locul „cutitului bucatarului ”, diferenta costand in faptul ca, acesta are o lama foarte lata si mai scurta (16 cm). Despre lucrul cu aceste cutite am o parere foarte buna, stau foarte bine in mana (gratie formei ergonomice a manerului cu al sau aspect retro) dar ai senzatatia ca taiatul diferitelor alimente se face mult mai usor, depunand un efort mai mic decat cu alte cutite, la fel de ascutite sa spunem. La inceput nu mi-am dat seama nici eu de ce, dar documantandu-ma, am aflat ca acest lucru se datoreaza faptului ca Zwilling a echilibrat perfect aceste cutite. Ce inseamna asta? Inseamna ca, fabricantul a luat in calcul greutatea totala a cutitului, lungimea totala a cutitului si pozitia prizei mainii utilizatorului pe maner, si a proiectat greutatea lamei in raport cu manerul acestuia, astfel sa rezulte un punct de echilibru pe axa longitudinala, intr-o pozitie optima. Astfel, taierea diferitelor alimente devine mult mai usoara. Idea nu este noua, ea fiind preluata de la constructia sabilor de samurai din epoca medievala japoneza. In alta ordine de idei, cutitele de noi, vin ascutite de tie si frica sa le atingi. Ale mele dupa 2 ani de intrebuintare, nu dau semne ca ar trebui sa le duc la ascutit. Aspectul general si in special al lemelor, dupa acest interval de timp este unul foarte bun. Le puteti observa in imaginea de mai jos.
Calificativul meu pentru acest produs,
Good!