If You Love Cooking

Retete culinare

Review – Mixer KitchenAid Artisan


Kitchenaid Artisan_12Despre producatorCompania KitchenAid a pornit la drum acum aproape 100 de ani intr-un mic oras din Statele Unite ale Americii. Atunci, un inginer pe nume Herbert Johnston, studiind un mixer cu o paleta grea din fier pentru amestecarea aluatului de paine si-a zis ca trebuie sa gasesca o solutie mai accesibila pentru acest tip de activitate. In 1908 si-a testat abilitatile ingineresti si a realizat ceea ce a devenit ulterior, primul mixer comercial, mixer care a fost folosit ulterior pe toate navele marinei Americane. Dupa 11 ani, inginerii de la Hobart au realizat un mixer pentru uz casnic. Cand sotiile executivilor de la Hobart au testat noul mixer, una dintre ele a afirmat: „Nu ma intereseaza cum il veti numii, este cel mai bun ajutor pe care l-am avut in bucurie vreodata”. Din acea zi KitchenAid a devenit marca inregistrata. Inainte de cel de-al doilea razboi mondial, renumitul designer american, a creat un nou design pentru mixerele KitchenAid. Toate cele trei modele de mixere au ramas consacrate pana astazi, castigand numeroase premii sau ajungand in muzee.

Incepand cu anul 1994 mixerele KitchenAid sunt disponibile intr-o gama foarte larga de culori. Mixerele Artisan au fost primele articole din gama Artisan. Ulterior gama a fost completata ce blendere (1999), prajitoare de paine (2003), espressorul de cafea si rasnita (2004), robotul de bucatarie (2005), aparatul pentru waffle (2008), ceainicul si blendarul vertical (2013). Brandul KitchenAid  face cinste insemnului “Made in United States” si probabil nu este egalat in calitate si performanta in domeniu, de peste 90 de ani. Conform estimărilor disponibile, fabrica KitchenAid din Greenville, Ohio produce aproximativ 2.000.000 (2 milioane) mixere stand-KitchenAid anual. Infiintata in 1919, sub Hobart Corporation, KitchenAid este acum detinuta de Whirlpool, cu vanzari anuale estimate în valoare de 20 miliarde dolari.

Caracteristici produs – Mixer de uz casnic model Artisan, culoare alba, cap rabatabil, 10 viteze ce se stabilesc manual, motor cu 58/220 rpm, cuva din inox cu capacitatea de 4.83 litri, prevazuta cu maner, accesorii standard: tel oval, paleta (batator), carlig pentru frămantat aluat si capac de protectie din policarbonat, cu fanta pentru adaugare ingrediente, structura robusta din metal, dimensiuni (HxLxl: mm): 353x221x358, alimentare 220V, putere instalata: 0,30kW, greutate 10.65 kg

Kitchenaid Artisan
kitchenaid_accesory_1
kitchenaid_accesory_2kitchenaid_accesory_3

 

Acesta este mixerul si accesorile mele

Alte amanunte – Achizitionat de la magazinul Bilancia – 2.500 lei.

 

Alte accesorii:
kitchenaid_accesory_8kitchenaid_accesory_9
kitchenaid_accesory_7

 

 

 

 

Opinia mea – Inca de cand scoti din ambalaj acest mixer (robot de bucatarie) iti dai seama ca ai de a face cu „un veritabil monstru „  in sensul bun al expresiei. La cele 10,6 Kg cat cantareste, intuiesti ca este un produs pe viata, pentru care inginerii de la Hobart Company nu au facut niciun compromis, de genul subansamble din plastic, materiale compozit, solutii tehnice de buget etc. Am avut ocazia sa vad un astfel de mixer dezansamblat si am fost surprinsa sa constat ca in compartimentul transmisie/reductoare, imaginea seamana, pastrand proportile, cu o cutie de viteza auto.

Kitchenaid Artisan_11Talpa mixerului este confectionata din zinc turnat. Reductile si controlerul electronic al motorului, au fost excelent gandite, astfel ca trecerea graduala prin cele 10 viteze disponibile, se face foarte fin, fara zvagnituri si extrem de silentios. De fapt, la puterea sa, in sarcina maxima si in viteza 10, veti fi surprinsi cat de „tacut” este comparativ cu alte mixere. Foarte bine echilibrat in ansamblu, nu  vibreaza si nu se deplaseaza niciun milimetru pe blatul de lucru atunci cand functioneaza. Foarte util este faptul ca la pornire, rotatile sunt foarte line si cresc gradual (soft start), pentru a evita aparitia stropilor in afara castronului de framantat. Cu toate acestea, castronul (evident din inox alimentar) este prevazut cu un capac din policarbonat (vezi foto), ce elimina aparitia stropilor din  ingredientele mixate dar totodata ofera posibilitatea alimentarii permanente cu faina sau alte ingrediente, chiar si in timpul malaxarii acestora. Castronul se fixeaza de talpa mixerului printr-o simpla miscare de rotire cu  clic la capatul cursei. Designul si proiectarea acestui mixer,  permite amestecarea si uniformizarea  oricaror ingrediente, precum si incorporarea suficienta de aer in aluatele care necesita o astfel de framantare. Cum realizeaza acesta performanta?, prin faptul ca batatorul se invarte intr-un sens, arborele (adica ansamblul care fixeaza batatorul, telul sau carligul de framantat dupa caz) se invarte in sens invers batatorului cu o miscare excentrica (neuniforma), ce acopera potrivit producatorului, 67 de puncte diferite din castron.  

Kitchenaid Artisan_10Dupa cum vedeti in imaginea alaturata, sunt disponibile o sumedenie de accesorii ce se pot monta la acest mixer. Poate nu toate sunt absolut necesare dar eu ma gandesc sa mai cumpar ravioli maker-ul si accesoriul de tocat carne (food grinder). In concluzie pot rezuma urmatoarele: un mixer legendar, fabricat integral in Statele Unite, un design clasic, frumos si o fiabilitate de legenda. Ca minus – destul de greu (ideal ar fi sa aiba locul sau permanent pe blatul de la bucatarie) si poate pentru unii putin cam scump, dar face fiecare banut pe care-l platiti. Recomand acest mixer cu toata increderea si daca va hotarati sa-l cumparati, va urez un „bun venit in club”.

Aici aveti un video in care il puteti vedea la treaba.

Calificativul meu pentru acest produs,        

                                                                  GOOD!

Dat fiind popularitatea iesita din comun a acestor mixere, exista firme specializate care picteaza/vopsesc aceste produse, personalizandu-le la bucataria ce urmeaza sa o echipeze. Cateva din sutele de variante existente pe piata americana, le puteti vedea in imaginile de mai jos.

Kitchenaid Artisan_5

Kitchenaid Artisan_4Kitchenaid Artisan_6
Kitchenaid Artisan_3
Kitchenaid Artisan_2
Kitchenaid Artisan_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un review de Mihaela Stanescu             Logo www.ifyoulovecooking.com

6 gânduri despre „Review – Mixer KitchenAid Artisan

  1. Va multumesc mult.Sunteți o drăguță.Eu framant cantități mari de cozonac de câteva ori pe an in rest cate doi cozonaci.Cred ca voi lua Artizanul.Din cate vad are si el bolul destul de mare.Apropo ati facut vreodată icre cu el?

    Apreciază

  2. Bună ziua!M-ar interesa si pe mine un astfel de mixer dar nu stiu daca framanta bine doi cozonaci.Am inteles ca nu poate framanta foarte multa coca.Daca aveti experienta cu acest mixer v-as fi recunoscătoare daca mi-ati răspunde.

    Apreciază

    • Buna Gabriela!
      De multa vreme fac cozonaci in stilul clasic romanesc, adica framantat cu mana la greu:) Ultimile doua dati insa, am folosit KitchenAid-ul. Este adevarat ca mai mult de 1 kg de faina, adica 2 cozonaci nu poti framanta dar eu cred ca este ok, avand in vedere ca nu faci nimic, doar privesti si acesti 2 cozonaci ies foarte bine. Eu de regula fac cate 4 cozonaci de sarbatori si framant in doua transe, oricum si la cuptor nu pot pune decat cate 2.
      Toate cele bune, Mihaela.

      Apreciază

      • Multumesc mult de răspuns.Cât timp frământati cu Artizanul fiecare transa si cum procedati cu uleiul? Am inteles ca la doi cozonaci carligul este de tot înglobat in cocă. Oare nu este prea mult pentru el?Ma gândisem la un Heavyduty de 6.9l dar nu stiu cat de bine frământă cantitățile mici.

        Apreciază

      • Maxim 15-20 de minute (urcat gradual pana la viteza 5-6) iar uleiul il pun putin cate putin, ca in cazul framantarii manuale. Repet, Artisan este un mixer puternic, 1 Kg de aluat este dat ca super ok in toate testele americane. Daca insa doriti sa framantati odata, volume mai mari, desigur modelul lor de 6,9 litri este mai indicat (acela este varianta profesionala pentru mici restaurante). Nu posed acest model mare si deci nu pot sa spun cum framanta cantitati mici. Acum desigur, fiecare stie pentru ce achizitioneaza acest produs si la ce regim de exploatare il va supune. Totusi, pentru o familie de 4 persoane, credeti-ma, nu reusiti sa „puneti Artisanul in incurcatura”.
        Numai de bine.

        Apreciază

Lasă un comentariu