If You Love Cooking

Retete culinare

Tort Blǿtkake

2 comentarii

Tort Blotkake 1Blǿtkake tort norvegian

Acest tort cu blaturi insiropate, cu straturi de frisca, crema de vanilie si zmeura este o prajitura pe care norvegienii o fac la diverse aniversari. Este destul de simplu de facut, de ornat si, va asigur ca il veti adauga la lista de favorite.

Ingrediente:
Blat
Forma de 26 cm diametru
6 oua
180 g zahar
150 g faina
½ lingurita praf de copt
Lapte pentru umezirea blatului, sau puteti folosi sirop de zahar cu diverse arome
Umplutura 1
1 litru de frisca (eu am folosit smantana pentru frisca 35%grasime)
5 linguri de zahar
Umplutura 2
1 borcan cu gem de 500 de g de zmeura (puteti sa amestecati 200 de g de gem de zmeura cu 300 g zmeura proaspata)
Umplutura 3
Crema de vanilie (custard)- o puteti cumpara de la Ikea in cazul in care nu aveti prea mult timp la dispozitie.
240 ml smantana pentru frisca
4 galbenusuri de ou
3 linguri de amidon alimentar fin (Gustin) sau daca nu aveti, puteti folosi faina
2 linguri de zahar
2 lingurite cu extract de vanilie (eu am folosit lichid)

Preparare:
Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri. Intr-un recipient bateti zaharul si albusurile pana obtineti o crema tare (ca de bezea). Apoi adaugati si galbenusurile. Folositi o strecuratoare pentru a adauga, in ploaie, faina si praful de copt. Incorporati faina cu o ligura, cu miscari de sus in jos, incet, in asa fel incat, sa nu scoateti prea mult aer din crema.
Imbracati forma cu hartie de copt si coaceti la 160-170 grade C (gaz 3), aproximativ 35-40 de minut, fara sa deschideti cuptorul. Spre finalul coacerii, puteti verifica cu un pai daca blatul este bine copt. Il puneti pe un gratar pentru a-l raci inainte de a-l taia in 3 bucati.
Crema de vanilie-intr-o cratita cu fundul gros, amestecati galbenusurile cu zaharul, apoi adugati smantana si amidonul. Dupa ce aduceti amestecul la punctul de fierbere, reduceti focul, amestecand continuu, pana cand amestecul se ingroasa, avand consistenta unei maioneze. Stingeti focul si amestecati vanilia apoi, lasati sa se raceasca. Dupa racire, pana cand veti orna tortul, tineti crema la frigider.
Asamblarea tortului:
Pe primul blat (cel de jos) puneti o jumatate din cantitatea de gem si jumate din cantitatea de crema de vanilie apoi o mica parte din cantitatea de frisca. Adaugati blatul 2 si umeziti blatul cu cateva linguri de lapte, insistand mai mult pe marginile blatului, apoi in aceeasi ordine, gemul, crema de vanilie si o parte destul de mare din cantitate de frisca. Dupa adaugarea si ultimului blat, umeziti putin cu cateva linguri de lapte (nu foarte mult fiindca blatul se va umezi de la frisca)si imbracati totul in frisca. Ornati dupa cum doriti.

Tort Blotkake_3Tort Blotkake_2Tort Blotkake

2 gânduri despre „Tort Blǿtkake

  1. am ajuns in Rai ❤

    Apreciază

Lasă un comentariu